Vissen

De vispopulatie in uw vijver is een belangrijk element. Vissen als Koi en Steur vereisen nu éénmaal meer aandacht dan Goudvissen of Windes. Voor alle vissen geldt wel: ze moeten regelmatig gevoerd worden en ze hebben het naar hun zin in gezond goed doorlucht water.

De vissen, die wij hieronder vermelden kunnen in principe met elkaar leven. U moet echter zelf beslissen of u bepaalde vissen wel of niet in uw vijver wilt hebben. De meeste vissen eten vanaf het oppervlakte (drijvend voer), echter bijvoorbeeld de Steur eet van de bodem (zinkend voer).

Koi

De beschikbaarheid van Koi wordt steeds groter. In eerste instantie was Japan de grote leverancier, echter er komt steeds meer Koi uit andere landen (o.a. Israël, Maleisië, Thailand). Verder is er nu een ruim aanbod van Euro-Koi. deze Koi is doorgaans veel vriendelijker geprijsd, aangezien de transportkosten van een hele andere orde is. De Euro-Koi wordt in Europa gekweekt vanuit Japanse kweekparen.

Steur

De Steur is in principe een bodemzwemmer. Deze vis eet van de bodem en komt relatief weinig aan de oppervlakte. Steuren kunnen niet achteruit zwemmen, dus u mag geen obstakels in de vijver hebben, waartussen hij vast kan komen te zitten. Te kleine steuren raden wij u af; deze moeten in het begin meerdere keren per dag gevoerd worden en zijn dan nog heel teer. Ons advies begint vanaf 25 cm.

Goudvis

De Goudvis is een makkelijk te houden vissoort. Deze vis is minder kritisch en vindt in bijna iedere vijver haar weg. Het krijgen van jonge visjes is goed mogelijk. Goudvissen zijn er in de kleuren oranje en geel.

Windes

Windes zijn slanke snelle vissen. Ze leven het liefst in omgevingen met minstens 4 soortgenoten. Een winde jaagt ook op muggen. Tegen de avonduren komen ze soms boven het water uit om te pogen muggen te vangen. Windes zijn er in meerdere soorten. Zo zijn er onder andere goudwindes, zilverwindes en blauwe windes.

Shubunkin / Sarassa

De Shubunkin en Sarassa zijn vissen, die zeer gelieft zijn vanwege hun lange mooie staarten. De vis is niet echt kritisch en is vaak terug te vinden in vijvers met lichte vissoorten.

Rozetta / Rietvoorn

De rozette of rietvoorn is en kleine snelle vis, die erg veel lijkt op de Winde. Deze vis leeft ook het liefst samen met minimaal 4 huisgenoten. De vis eet ook alg, echter u moet niet verwachten dat ze de vijver algenvrij gaan houden.

Zonnebaars

De zonnebaars is een vis, die evenals de Goudzeelt ook wel de Koi-dokter wordt genoemd. De kracht van deze vis is dat ze parasieten, welke op de Koi zitten eten. Dit betekent niet dat ze uw Koi volledig van parasieten vrijhoud; maar wel dat het meehelpt om problemen te voorkomen.

Goudzeelt

De goudzeelt is een vis, die evenals de Zonnebaars ook wel de Koi-dokter wordt genoemd. De kracht van deze vis is dat ze parasieten, welke op de Koi zitten eten.

Dit betekent niet dat ze uw Koi volledig van parasieten vrijhoud; maar wel dat het meehelpt om problemen te voorkomen.

Meer hierover op Wikipedia.